Fremtidens seniorer skal arbejde, men hvordan skal de bo?

Flere og flere seniorer vil ifølge Danmarks Statistik i de kommende år enten vælge at blive boende i Aalborg eller flytte til Aalborg

Af Ole Nielsen, Direktør i Himmerland Boligforening

I Aalborg har man især i de sidste 20 år arbejdet målrettet på at imødegå det stigende behov for studieboliger til de tusindvis af studerende, der hvert eneste år vælger Aalborg som deres studieby. Det har været den helt rette tilgang, og vi er kommet rigtig langt på den front, og i dag er Aalborg en af de mest attraktive studiebyer overhovedet.

Men i de kommende år vil behovet for studieboliger stagnere, mens behovet for seniorboliger vil stige markant. Flere og flere seniorer vil ifølge Danmarks Statistik i de kommende år enten vælge at blive boende i Aalborg eller flytte til Aalborg, og den udvikling bør vi allerede nu arbejde målrettet på at imødegå. Både kvantitativt ved at bygge mange flere seniorboliger, men ikke mindst også kvalitativt ved at forholde os til, hvordan seniorboliger skal tænkes fremadrettet.

For mænd født i 1982 var middellevetiden 71,5 år. Det samme vil den danske pensionsalder være i 2050, og til den tid vil Danmark ifølge den nylige fremskrivning fra EU-kommissionen have EU's højeste pensionsalder. Det skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse. I Danmark stiger pensionsalderen nemlig i takt med den stigende levealder, det vil sige, at vi skal forberede os på at bruge en del af vores ekstra friske år, som vi får gennem den stigende levealder, på arbejdsmarkedet.

Det er vigtigt, at vi er ekstra opmærksomme på den stigende pensionsalder og tænker det med ind, når vi i Aalborg forhåbentlig snarest muligt skal indlede arbejdet på at tilpasse boligudbuddet, så vi bliver i stand til at håndtere det stigende behov for seniorboliger.

Vi skal allerede nu forholde os til, hvordan fremtidens seniorliv kommer til at se ud, så vi kan tænke seniorernes behov ind i de kommende byudviklingsprojekter. Et af de store spørgsmål er, hvad den stigende pensionsalder kommer til at betyde for seniorernes tilknytning til arbejdsmarkedet. Vil danskerne vælge at spare mere op, så de kan gå på pension tidligere, eller vil tilknytningen til arbejdsmarkedet være mere løs, end vi er vant til? En ting er sikker: Seniorlivet er under forandring, og det er afgørende, at vi forstår at tilpasse boligudbuddet til aktive seniorer og ikke kun til pensionister.

 

Senioriværksætteri skal binde bydel sammen

Vi ser allerede i dag, at mange seniorer vinker farvel til deres arbejdsplads for at kaste sig ud i livet som iværksætter. Den tendens forsøger vi at integrere på Fyrkildevej i det østlige Aalborg, der er en del af det omfattende renoveringsprojekt ”Kildeparken 2020”. På Fyrkildevej introducerer vi en boligtype, der giver beboerne optimale vilkår for at drive i virksomhed i boligen. Det kan være webshops, konsulentvirksomhed, kiosk, frisør m.v.

Som en del af Fyrkildevej har vi allieret os med Realdania om et nytænkende seniorboligprojekt, som i kombination med områdets erhvervsvenlighed vil skabe et unikt beboermix. Tanken er, at seniorerne enten selv kan drive forretning i området eller fungere som mentorer for unge iværksættere. På den måde kan man vende udfordringen med den stigende andel af seniorer fra en byrde til en ressource, der har stor betydning for byen.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er den høje pensionsalder sammen med den høje beskæftigelse et udtryk for, at vi nu i stedet for at fokusere på yderligere arbejdsudbudsreformer bør ”fokusere på investeringer i et godt arbejdsmiljø, således at flere kan holde til at blive på arbejdsmarkedet”. Måske en af løsningerne er investeringer som Fyrkildevej?

Projektet er tænkt som et eksempelbyggeri, der skal inspirere til fremtidig seniorboligbebyggelserne og forhåbentlig er den fremtid ikke langt væk. Vi har brug for, at der sker noget snart, og vi har brug for, at flere melder sig ind i debatten.

Søger du en seniorbolig?

Bliv medlem af Himmerland Boligforening i dag og begynd din søgen.

  • Meld dig ind

  • Vælg dine
    ønskeboliger

  • Velkommen
    indenfor